ריברסינג - נשימה מעגלית

אישה שוכבת ונושמת נשימה מעגלית המשקפת את תהליך טיפול הריברסינג.

לפני הכל, מחשבות על נשימה

כשתינוק נולד, פעולתו הראשונה הטבעית והבסיסית ביותר – היא הנשימה. פעולת הנשימה היא גם הפעולה האחרונה בסוף חייו של כל אדם, והיא אנרגיית החיים החשובה ביותר המשפיעה על כל מערכות הגוף והנפש. מדהים לחשוב שבמצבי קיצון, אדם יכול לשרוד ימים ארוכים ללא אוכל ושתיה, אך לא יותר מדקות בודדות ללא נשימה.

בשגרת היום יום, מובן כי הנשימה שלנו מושפעת ומשתנה בהתאם למצב רוחנו ותחושותינו. כך שכשאנו לחוצים וחרדים – נשימתנו הופכת קצרה, שטחית ומהירה. כשאנו מאוהבים – היא דווקא מתרחבת ומעמיקה וכשאנו שלווים היא מאטה ורגילה. מה אם נחשוב שההשפעה עובדת גם לכיוון ההפוך – מצב רוחנו משתנה בהתאם לסגנון הנשימה בה נבחר. כך שככל שנרצה להרחיב את הלב נשאף שאיפות רחבות ועמוקות וככל שנרצה להרגע ננשום באופן מסודר ומודע. ובמילים אחרות – במקום לנשום כפי שאנו מרגישים, ננשום כפי שאנו רוצים להרגיש!

כשנולדנו, נשמנו נשימות עמוקות ואיטיות אל הבטן, אך עם הזמן, בעקבות חוויות שליליות שעברנו במהלך החיים – שברון לב, פיטורין ממקום העבודה, אובדן של אדם קרוב, הערה פוגעת של המורה מהיסודי ועוד ועוד – נשימתנו הפכה שטחית וקצרה יותר, כיווץ ועוד כיווץ, כל פעם קצת. נרצה או שלא, הגוף שלנו זוכר הכל. גופנו אוגר ושומר בתוך התאים והרקמות את כל המידע והחוויות, ועם הזמן צובר עומס המבקש להשתחרר.

אין נשימה הדומה לקודמתה, כל נשימה היא שונה ואחרת ומשקפת את המתחולל בתוכנו בהווה. כיוון שאין לה עבר או עתיד, היא מזמינה אותנו לרגע הזה ממש ומחברת אותנו לכאן ועכשיו.

שיטת הריברסינג מנסה להחזיר אותנו לאופן הנשימה הראשוני והטבעי שלנו, שכאמור, אבד עם הזמן.

אז מה זה ריברסינג?

שיטת הריברסינג פותחה אי שם בשנות ה-70 בארצות הברית על ידי לאונרד אור, פסיכותרפיסט, מורה וסופר, ששילב את נסיונו הקליני, פסיכולוגיה מודרנית ושיטות אלטרנטיביות שונות. להפתעתו, הוא גילה כי הצליח לרפא את טראומות ילדותו באמצעות נשימה מעגלית. ריברסינג (מקור השם במילה rebirth – לידה מחדש) הוא תהליך טיפולי אישי, עמוק וחוויתי. לשיטה זו שמות נוספים ומגוונים: נשימה דינאמית, נשימה מעגלית, נשימה אינטגרטיבית או נשימה מודעת מחוברת.

באמצעות תרגול מודרך של נשימה מעגלית המאופיינת לרוב בדפוס נשימה מהיר, עמוק ומאומץ, ניתן להפוך את השכל לפסיבי, לעקוף את המודע המתעתע של האדם ולהיכנס אל עולם התת מודע. בעזרת הנשימה, ננסה לחקור ולגלות את המחשבות, הרגשות והפחדים האמיתיים שאנו נוטים להדחיק ביום יום המשפיעים ואף מנהלים אותנו בחיים. רגעי העבר המודחקים יכולים שיבואו לידי ביטוי בצורת מתחים, כאבים כרוניים, הרגשת תקיעות, דכאון וחרדה המגיחים ״משום מקום״.

במפגש האמיץ והמרגש עם רגעים אלו, נרחיב ונעמיק את הנשימה עוד יותר, ובאמצעות טכניקות הנשימה הייחודיות במהלך הסשן – המנקות את החסימות הגופניות, הנפשיות והרגשיות בגופנו, ננסה לעבד ולהבין טוב יותר את הקונפליקטים הפנימיים שלנו ואת הגורמים להם ולשרטט את הדרך לריפוי הנכונה לכל אחד מאיתנו.

לרוב, לאחר השחרור הפיזי והרגשי המשמעותי נחוש ברגיעה משחררת ונעימה, המהווה בסיס לרגשות חיוביים ולבהירות מחשבה.

באילו מקרים ריברסינג יכול לעזור?

מצבי חרדה ודכאון, בעיות שינה, התמכרויות, כאב כרוני, התמודדות עם פרידה ואובדן, תחושת חוסר מנוחה פנימית לא מוסברת, התלבטויות אינטנסיביות לפני החלטות משמעותיות בחיים ותחושת מועקה כללית.

וכמובן, גם לאלו המעוניינים לעבור מסע רוחני אמיץ של חקר וגילוי הרבדים העמוקים ביותר של נפשם וחדרי ליבם.

מה בין טיפול פסיכואנליטי מסורתי לריברסינג?

בטיפול הפסיכואנליטי המסורתי, המטופל מדבר את שעל ליבו – כך שהריפוי והשחרור הרגשי מגיעים דרך השיח הטיפולי בינו לבין המטפל – דרך כוחן של המילים. כמובן שלטיפול מסוג זה יש השפעה מרכזית ומשמעותית בשדה הטיפולי. יחד עם זאת, קיימים מקרים בהם הטיפול באמצעות השיח מגיע למיצוי ולתקרת ריפוי מסוימת.

מחקרים מראים, כי טראומות וחוויות שליליות מהעבר בחיינו מקבלות ביטוי פיזי בגוף, וכדי לשחרר טראומה יש צורך בעבודה טיפולית גופנית – החוצה את גבולות המילים. בדיוק במקרים אלו, הריברסינג – הנגזר מעולם הפסיכותרפיה הגופנית, משמש ככלי טיפולי יעיל במיוחד המבקש לשחרר תקיעות רגשית בהליך הטיפול הפסיכואנליטי. באמצעות הנשימה האינטגרטיבית, שתעזור לעקוף את המודע, המטופל יפגוש, יבין ויעבד את החסימות הרגשיות באופן שעוקף את הרציונל וההגיון המילולי – ובכך ימצא גשר לשחררן.

האם ריברסינג הוא שיטת טיפול אינטנסיבית המובילה להצפה רגשית בלתי מבוקרת?

אמנם ריברסינג יכול להוות כלי ריפוי אינטנסיבי ועוצמתי מאוד המפגיש את האדם גם עם חלקים פחות נעימים בו, אך הוא אינו חייב להיות כזה בהכרח. אינטנסיביות התהליך תלויה בגורמים כמו הכוונה האישית של הנושם לפני הסשן ומוכנותו הרגשית, סגנון ההנחיה של המטפל וסגנון הנשימה עצמה. בהחלט ניתן לתרגל ריברסינג בצורה מתונה ומבוקרת, כך שיהיה עדין ומרגיע.

כיום, לצערי, נעשה שימוש בלתי מבוקר בריברסינג בפסטיבלים וסדנאות מרובות משתתפים. במקרים אלו, לא מעט פעמים מטרת ההנחיה לקחת את המשתתפים לקצה ולאקסטרים – על ידי מוזיקה קצבית וחזקה מאוד והנחיה המתמרצת נשימת פה אינטנסיבית שאינה בהכרח קשובה ומותאמת לצרכי כל משתתף ומשתתף. אני מעריך, כי מצב זה אינו נובע מכוונה רעה של מדריכי הנשימה, כי אם מרצון לגרום למשתתפים להרגיש את ״תחושת הוואו״ המלווה באדרנלין גבוה והרגשה כי הם חוו חוויה חד פעמית – מה שאכן באמת קורה. אך קיימים מקרים בהם עקב אינטנסיביות החוויה בקרב חלק מהמשתתפים צפים זכרונות ורגשות קשים שאינם בהכרח נאספים ומעובדים באופן מבוקר ואחראי.

ליווי אישי מותאם ורגיש לצרכי המטופל נותן מענה מצוין בדיוק לפער זה. סגנון ההנחיה והנשימה יתכתב עם השיח הטיפולי המקדים, יותאם למצבו הרגשי הספציפי של המטופל וייאסף ויעובד בשיח הטיפולי לאחר הסשן.

כמטפל, ברוב המקרים אבחר בתחילת הדרך בנשימת אף או פה עדינה ומבוקרת המאפשרת למטופל לצבור אמון בתהליך ולעבור אותו בהדרגתיות. גישה זו מבטאת את הצניעות וחרדת הקודש שראוי שיוחזקו בראשם של מטפלים המבקשים לגעת בנפש האדם הסבוכה והעדינה.

מעבר לכך, הופתעתי לגלות כי גם נשימה עדינה מאוד וקצב איטי מפגישים את הנושם עם עומק רגשי משמעותי ותהליך ריפוי עמוק ומרגש.

הפניות למחקרים ומאמרים בעניין שיטת הריברסינג

מסע נשימה אישי

כשהלב, הראש והגוף משתחררים מכבלי הרגשות העצורים והמכבידים, הכבדות מפנה עצמה להקלה, תחושת שחרור ופתיחות מרגשת לעולם ולהזדמנויות שהוא מביא עימו. באמצעות הריברסינג אנו ננשוף החוצה את כל מה שלא מגיע לנו להרגיש, כל מה שמקשה ומכביד עלינו ביום יום, וננשוף עמוק לתוכנו את שאנו ראויים להרגיש – אנרגיית חיים חדשה וחיונית שתזין אותנו ותניע את הליך הריפוי.


אני כאן למענכם.

בואו נעבור יחד מסע התפתחות והליך ריפוי אמיץ ומרגש, ונחקור ונגלה יחד את קסם הריפוי של הנשימה.

בואו נחזור להרגיש חמלה, שלווה, אהבה וסליחה.

ובעיקר להיזכר – שהשתדלנו ואנו משתדלים תמיד לעשות כמיטב יכולתנו.

ובסופו של יום, איך שאנחנו – ככה זה טוב.

במקום לנשום כפי שאנו מרגישים

ננשום כפי שאנו רוצים להרגיש

ננשום כפי שאנו רוצים לחיות.